Sladké krosienkové velikonoce
Letošní velikonoce jsem pojala trochu jinak. Krosienkovaných kraslic se mi za poslední léta nashromáždilo hodně, a navíc teď když se obavy a smutek na člověka valí ze všech stran, měla jsem potřebu náš domov provonět něčím sladkým, s láskou upečeným.
A jak do toho zapadají krosienky?
Co třeba upéct krosienkové sušenky?
Zjistila jsem, že krosienky jsou naprosto dokonalá technika k rychlému zhotovení sušenkových šablon. Nemusíte kupovat krásné, ale drahé dekorovací válečky, můžete si vytvořit vlastní vzory pro celý rok, nejen na velikonoce. :)
Tady je pár fotografií z mého velikonočního tvoření.
Použila jsem bavlněnou přízi o síle 125 m /50 g. Nechtěla jsem příliš tenkou, aby byl vzorek na sušenkách dobře patrný, ale s dobrým těstem půjde i s tenčí přízí pěkně vzorovat.
Hotová šablona s velikonočními motivy kraslic a květin. Použila jsem techniku prostiny s dírkovým vzorem. 100 párů nití o délce 60 cm.
Po sejmutí z rámu je třeba pleteninu namočit, aby se vyrovnala a pěkně roztáhla. Žehlit nění potřeba, stačí volně rozloženou usušit.
Rozválet přes těsto
a vykrájet sušenky
Máslové sušenky s vůní vanilky zdobené krosienkami...
Po skončení pečení a vyprání krosienky ještě ozdobí velikonoční stůl.
Další šablona tentokrát v kombinaci prostiny, plátna a dírkových vzorů. Tady je osnova jen ze 48 párů nití.
...a tentokrát kakaové těsto...
Ještě osvědčený recept na sušenky:
125 g másla
250 g hladké mouky
100 g moučkového nebo jemného třtinového cukru
špetka soli
vanilka nebo vanilkové aroma
1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva nebo vinného kamene
1 vejce
Koření nebo kakao dle chuti (já do vanilkových přidávala ještě trochu kardamonu, skořice, zázvoru a hřebíčku)
Vejce s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřidlem, solí a případně kakao nebo koření. Zpracujeme těsto které přes noc necháme v chladničce odležet.
Vyválíme 3-5 mm silný plát do kterého válečkem obtiskneme krosienkovou šablonu. Pak vykrajujeme sušenky a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C cca 10 minut.