Domů » Akce » Říjnový česko norský víkend s krosienkami

Říjnový česko norský víkend s krosienkami

S krosienkářkami z Norské skupiny Fet Hutsflidslag jsem se poprvé setkala letos v červnu, v norském městě Fetsundu, kde právě tato krosienkovací skupina uspořádala úžasný seminář o krosienkách. Více o tomto semináři a také o zakladatelce fetsundské skupiny paní Herbog Wahl a jejích knihách o krosienkách, se můžete dočíst zde, v reportáži ze semináře.

Koncem října jsem měla štěstí setkat se s nimi znovu, tentokráte v Praze, u mne na kurzu.
Byl to nádherný víkend plný společného tvoření a česko norského sdílení zkušeností, obzvláště v pátek večer, kdy se k nám přidala také paní Marie Kielbusová, autorka české knihy o krosienkách - "Krosienky - pletení bez jehlic".

 

Tady je alespoň pár fotografií z pátečního setkání a z víkendového kurzu.

Páteční společné setkání s paní Marií Kielbusovou...
 
Pro inspiraci tu byly vystaveny jak mé práce...
 

tak práce paní Marie Kielbusové - její krosienkované komplety...
Přivezla ukázat i své nejnovější práce krosienkované z pletených dutinek, které si sama připravuje...
a také z dalších materiálů, velmi praktickou tašku...
...a elegantní kabelku.
 

Paní Agnete Risvik přijela v krásném svetru, který krosienkovala na přenosném rámu na cestách. Je to zároveň vzorník všech možných krosienkovacích vzorů.

 

Začínáme sobotní tvoření...

 
nejprve napínáním osnovy a plátnovou vazbou, která není v Norsku tak známá...
Přijela i paní Herborg Wahl, která je ve svých 86 letech neuvěřitelně aktivní. Byl zážitek sledovat, jak rychle se jí prsty míhají v tenkých nitkách.
Paní Herborg se po plátnu se pustila do oplétaných vzorů...
 

Došlo i na různé způsoby tvarování...

...přidáváním dalších nití do osnovy...

... a tvarováním přímo v osnově.
 

Neděle...tvoření je v plném proudu...

 

Byl to fantastický víkend.

Teším se, že další setkání se podaří uspořádat na déle, ve větším prostoru a hlavně společně s vámi!

 

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
15415229
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace