Domů » Malá reportáž z Dnů krosienek v Chorvatsku

Malá reportáž z Dnů krosienek v Chorvatsku

O víkendu 19. - 21.5. proběhly v chorvatském městě Ozalj dny Krosienek. Tento víkend, na kterém se sešly krosienkářky z Chorvatska, Čech a Norska, byl součástí 3. mezinárodní výstavy krajky pořádané zde sdružením KUD Ključ. Jeho členky se věnují obnově této tradiční techniky v blízké vsi Trg, kde byly krosienkami až do II. Světové války zhotovovány ženské čepce zvané Jalba. Od tohoto čepce nese název i celá technika. Budete-li v Chorvatsku pátrat po krosienách, hledejte tedy název „Jalba“ nebo „Tehnika jalbe“.

Byl to víkend plný sdílení zkušeností a krosienkové tradice v našich zemích – Chorvatsku, Norsku a České republice. Výstava se konala v prostorách hradu Ozalj, který obtéká krásná nádherná průzračná řeka Kupa. Páteční a sobotní večer byl věnován přednáškám o historii i současnosti krisenek v jednotlivých zemích. V sobotu během dne probíhaly dílny pro veřejnost v blízkém skanzenu - Etno parku, a až do večera pak česko-norsko-chorvatské sdílení krosienkových zkušeností mezi našimi skupinami.

Českou krosienkovou tvorbu jsme nakonec jely reprezentovat ve dvou, já a Hanka Hurtíková, která vystavovala své krásné a praktické krosienkové kabelky a šperky. Musím říci, že obojí mělo na výstavě velký úspěch:)

Tady je pár fotografií z této krásné akce.

Pozvánka
 
Tradiční chorvatský čepec Jalba.
Jedna z organizátorek výstavy, paní Melita Mataković Rožić, s krosienkovaným náramkem a náhrdelníkem.
 
Krosienky z Norska
 
Hanka Hurtíková a její krosienkované kabelky a šperky.
(Foto Hanka Hurtíková)
 
Moje tvorba - krosienkované oděvy, drobnosti a vzorníky pro ukázku různých krosienkovacích technik.
(Foto Hanka Hurtíková)
 
Páteční večer byl věnovaný přednáškám o krosienkách.
(Foto Hanka Hurtíková)
Paní Herborg Wahl z Norska
(Foto Hanka Hurtíková)
Paní Gerd Haugen Mariniusson mluvila o práci paní Herborg a o typických krosienkových motivech z různých norských regionů...
(Foto Hanka Hurtíková)
...a já o historii krosienek v Čechách a na Slovensku.
 
Na sobotních dílnách si návštěvníci mohli krosienky sami vyzkoušet.
(Foto Hanka Hurtíková)
(Foto Hanka Hurtíková)
 
Společné večerní krosienkování v hradu Ozalj.
 
 

Před návratem domů jsme s našimi přáteli z Norska ještě pobyli v Zagrebu. Tam jsme navštívili Etnografické muzeum a díky laskavosti paní ředitelky jsme měli možnost prohlédnout si také původní Jalbu z Trgu, ještě napnutou na tradičním choratském krosienkovacím rámu – lucnju. Tento exponát není v současné době vystaven, ale je uložen v depozitáři.

Původní Jalba napnutá na tradičním obloukovém rámu. Oblouk rámu je vytvořen z lískového prutu, spodní destička je z dubového dřeva.
 
...a samozřejmě, že jsme krosienkovaly i v autobuse cestou domů:)
(Foto Hanka Hurtíková)
 

Pokud by vás zajímala chorvatská tradice krosienek, mohu velmi doporučit knihu paní Jany Mihalić z roku 2013 - " NOVI ŽIVOT DREVNOG UMIJEĆA Obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja" (NOVÝ ŽIVOT pro STAROBYLÉ UMĚNÍ Obnova pletení na obloukovém rámu ve vesnici Trg u Ozlju). Kniha je dvojjazyčná, celý text v ní najdete v chorvatštině a angličtině.

Jana Mihalić - Novi život drevnog umijećaJana Mihalić - Novi život drevnog umijeća - Obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja
 

Krosienkový víkend v Ozlju byl inspirativní a plný krásných setkání. Už ted se můžeme těšit na další, 4. ročník této mezinárodní krajkářské výstavy, hlavě na krosienkové dny, které se třeba podaří rozšířit i na déle než jen víkend. Budete-li mít možnost, určitě přijeďe!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
631931
*
Aartha Greep
Dear Sylva, you recommended the book of
sprang of Jana Mihalic in croation and english, can you tell me where to buy o
r order this book?
kind regards,
Aartha
Sylva Antony Čekalová
Dear Aartha,
the book should be possible to order from Karlovac Muzeum.
They still offer it on their website.

http://www.gmk.hr/Visit%20us/Museum%20Shop/Catalogue%20and%20monographs%20edition
MILKO LINEC
Vážená paní Cekalová
Vaše recenze je velmi zajímavé a dobře zdokumentované. Připravuji výstavu filatelistické krajky a ptám se, zda vám umožní zveřejnění dvou vašich fotografií z \"Malých chorvatských dnů v Chorvatsku\" - čepici
děkuji a pěkně

Milko Linec
Carol James
Amazing! I wish I had been able to come.
Sylva Antony Čekalová
Hi Carol! I hope maybe we´ll meet there the next year? It would be great:)

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace